Luft vatten värmepump

Denna artikel förklarar luft vatten värmepump. Det finns flera slags värmepumpar och en luft-vatten-värmepump en form av luftvärmepump där värmen som alstras i huset tas om hand genom att den samlas upp av utomhusluften. Någonstans liknades detta som ett omvänt kylskåp.
Det är enkelt att montera och installera luft vatten värmepumpar och de blir snabbt lönsamma genom effektiv energibesparing. De pengar du har investerat får du helt enkelt snabbt tillbaka.

Skillnad mellan luft luft värmepump och luft vatten värmepump

Det finns en del skillnader mellan traditionella luftvärmepumpar och en luft vatten värmepump. Den stora skillnaden mellan dessa värmepumpar är framförallt hur värmespridningen sker. En luftvärmepump skickar i princip ut varm luft i huset, som visserligen kan riktas, medan en luft vatten värmepump har vattenburna element som värmespridare. Alternativt golvvärme som kan drivas av en luft vatten värmepump. Detta innebär att du måste ha tillgång till ett vattenburet värmesystem i huset för att det ska vara möjligt att installera en luft vatten värmepump.
Skillnaden mellan en luftvärmepump och en luft/vatten värmepump är hur värmen sprids i huset. Där en luftvärmepump skickar ut varmluft rakt ut i rummet, sprids luft/vattenvärmepumpens värme genom vattenburna element, golvvärme och varmvatten. För att kunna installera en luft/vatten värmepump krävs således ett vattenburet värmesystem i huset.
Luft/vatten värmepumpen passar i alla typer av hus med någon form av vattenburet uppvärmningssystem av något slag. Den kan ge än större energibesparingar än en luftvärmepump, då värmen når ut i alla rum och utrymmen och inte enbart från en enda källa. Dessutom kan varmvattnet värmas upp med pumpen. Det gör luft/vatten värmepumpen till ett smart och smidigt system.

Fördelar med en luft vatten värmepump

Det finns en rad fördelar med denna typ av värmepump. En luft vatten värmepump har en lägre ljudnivå och är tystare än den traditionella luftvärmepumpen. Pumpen sitter ju ju inte inomhus där du vistas. Den fungerar bra ner till -20 grader C och för uppvärmning vid lägre utetemperaturer krävs det alternativa värmekällor. Exempel på sådana är elpatroner, kaminer eller vedspis. Om du vill ha det riktigt skönt i ditt hus är en kombination av luft vatten värmepump och en alternativ värmekälla att rekommendera. Det är ett bra miljöval för dig som tänker på miljön och vill hålla nere energikostnaderna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *