Frånluftsvärmepump

En värmepump som man kanske inte hör så mycket om är frånluftsvärmepumpen. En frånvärmepump är främst passande till hem eller anläggning som redan har ett vattenburet system. En frånluftsvärmepump fungerar så att den tar tillvara på luften som lämnar huset.  Frånluften omvandlas helt enkelt till värme som värmer upp inomhusluften. Skillnaden jämfört med en luftvärmepump är att frånluftsvärmepumpen använder inomhusluft som redan är uppvärmd istället för utomhusluft.

Det som krävs förutom det vattenburna värmesystemet är att det finns ett fungerande ventilationssystem i huset, för det är genom ventilationen värmen kan återvinnas. Ventilationssystemet kan placeras i befintliga våtutrymmen till vilken pumpen ansluts. Frånluftsvärmepumpen koncentrerar sedan luften och den energi som den innehåller och värmer sedan upp både hemmet och vattnet.

Som uppvärmning innebär frånluftsvärmepumpar en besparing jämfört med många andra uppvärmningssystem. Jämfört med eluppvärmning kan man spara så mycket som 50%, vilket naturligtvis är beroende på gällande elpriser. Ju dyrare elen är ju större besparing.
Jämfört med luft vatten värmepump kan det bli något dyrare att installera en frånluftsvärmepump, speciellt för de hus som inte har ett befintligt ventilationssystem. Systemet är självgående när det är installerat och igångkört.

Fördelarna med frånluftsvärme är flera. Värmesystemet är tyst och klarar kalla vintrar bra. Ett komplett värmesystem helt enkelt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *